Pressupostos Participatius 2017
Els pressupostos participatius són un mecanisme, a través del qual, tots els ciutadans i ciutadanes de Figaró-Montmany decidim conjuntament quines són les accions més importants que ha de dur a terme l’Ajuntament durant l’any següent i on van a parar una part dels recursos públics.
Alhora és una eina que permet conèixer quines són les necessitats d’una població i com els mateixos ciutadans prioritzen aquestes necessitats, raó per la qual esdevé una eina útil a l’hora de planificar la despesa municipal.
La conjuntura econòmica i la difícil situació de la hisenda municipal no ens ha permès poder fer pressupostos participatius els últims anys. En aquesta nova edició del procés participatiu, es destinaran un total de 25.000 € del pressupost municipal
La fase de propostes es realitzarà de dues maneres:
- En paper: A través d’un formulari en format paper que rebran totes les llars dels poble Es podran fer un màxim de tres propostes.
- Formulari on-line: A través d’aquest formulari: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfW79xKxd1qTHqufBxzt-wx6GE_eCsDReKI8tGs9jQIF4miXA/viewform?usp=sf_link
A través d’aquesta butlleta (en paper o on-line), personal i intransferible, pots proposar tres actuacions perquè s’incloguin en els pressupostos participatius. Les propostes es podran fer durant un termini de quinze dies on hi poden participar les persones majors de 16 anys empadronades al municipi o inscrites al Registre de Participació Ciutadana.
Per tal d’elaborar el quadern de propostes i la butlleta de votació, s’afegiran aquelles propostes ciutadanes que superin les limitacions econòmiques i els criteris d’acceptació, conjuntament amb les propostes del Pla d’Acció Municipal 2016-2019 (PAM).
Criteris d’acceptació de les propostes: totes les propostes han de complir uns requisits per ser acceptades:
- El màxim que pot suposar econòmicament una proposta no pot superar els 12.500 euros.
- Les propostes han de complir la legalitat. No s’acceptaran propostes il·legals.
- Les propostes han de ser possibles de fer tècnicament.
- Les propostes no han d’excloure expressament a cap grup d’habitants del municipi.
- Les propostes no poden ser insostenibles ambientalment, és a dir, no poden comprometre les necessitats de desenvolupament de les generacions futures.
- Si una de les proposicions sorgides en la fase d’elaboració de propostes, ja es troba reflectida i recollida al Pla d’Acció Municipal 2016-2019 o contradiu algunes de les accions, serà rebutjada.
La Comissió Permanent de Participació Ciutadana analitzarà totes les propostes i revisarà que compleixin els criteris establerts i superin les limitacions econòmiques.
A la butlleta de votació que s’enviarà a tots els ciutadans/es amb dret a vot s'indicarà:
- Propostes del Pla d’Actuació Municipal 2016-19 que restin per executar i que compleixin els criteris d'acceptació.
- Propostes recollides durant la fase d’elaboració
També s’elaborarà un Quadern detallat de les propostes amb la descripció i la valoració econòmica de cada proposta.
La votació popular
- Un cop elaborada la Butlleta per votar i el Quadern detallat de propostes s’obrirà un període per la votació popular.
- Tots els ciutadans majors de 16 anys empadronats al municipi o inscrits al registre de participació ciutadana podran votar una vegada un màxim de 10 propostes. La votació serà individual i secreta i tots els vots tindran el mateix valor. Aquells vots amb més de 10 propostes votades, es consideraran nuls.
- S’ajuntaran els resultats dels vots a l’urna i s’obtindrà el llistat de propostes amb el nombre de vots totals.
Quan i on podrem votar?
Des del dissabte 21 d’Octubre al divendres 3 de novembre.
Amb la butlleta que has rebut a casa o recollint-ne una a l’Ajuntament o en els punts de votació, pots votar:
- A l’Ajuntament
- De dilluns 23 a divendres 3 de novembre en horari d’oficina (de dilluns a divendres de 9:30 a 14h i dijous de 17 a 20h),
- Centre Cívic:
- De dilluns 23 a divendres 3 de novembre en horari del centre (de dilluns a divendres de 17h a 20h)
- En els actes que s’organitzen, on hi haurà una urna per poder votar.
- Foradcamp: Dissabte 21 i Diumenge 22
- Festa de la Castanyada: Dimarts 31 d’Octubre
- Tots Sants: Dimecres 1 de novembre
Quines són les propostes guanyadores?
Després de fer el recompte de butlletes amb la Comissió Permanent de Participació Ciutadana i d'aplicar els criteris de priorització us informem dels resultats.
Les propostes escollides han estat 4, que s'executaran amb els pressupostos municipals de 2018:
A més s’inclou les 3 propostes següents i que s’executaran en funció de l’obtenció d’ingressos extraordinaris:
En total han votat 148 persones a l'urna dels pressupostos participatius, que s'ha instal·lat a l'Ajuntament, el Centre Cívic i en nombrosos actes celebrats al municipi, com el Vermutet de Swing, el ForadCamp o la festa de la Castanyada.