Transport adaptat, clavegueram i esports centren el Consell d’Alcaldies de març

Divendres, 14 de març de 2025

L'alcalde José Luis Hernández Arteseros va assistir dimecres en el Consell d’Alcaldies ordinari del mes de març, celebrat al Centre Cívic La Fonteta, a Sant Feliu de Codines. Les xifres sobre el servei de transport adaptat de la comarca, que gestiona el Consell Comarcal, va ser el primer tema abordat a la trobada. També s'ha abordat els plans de gestió de sistemes de sanejament.

Des del Consell d’Alcaldies s’ha refermat el compromís dels ajuntaments de mantenir aquest transport a través del conveni que regula les aportacions dels ens locals per cobrir la diferència entre el cost real del servei (1.635.686,78€ el 2024) i les aportacions que es reben a través de la Generalitat, el preu públic i aportacions puntuals de la Diputació de Barcelona.

La liquidació de 2024 ha comportat un dèficit de 583.277,34 euros, que s’ha cobert amb les aportacions dels ajuntaments. De cara al 2026 i 2027 es preveu que aquest dèficit augmenti, per la qual cosa tothom ha estat d’acord en demanar més implicació del Govern de la Generalitat en fer un estudi territorial de les necessitats del servei així com incrementar la seva aportació. 
 

Quant als plans de gestió de sistemes de sanejament. El president del Consorci Besòs Tordera, Oscar Sierra, i el gerent, Albert Solà, han aprofundit sobre els aspectes més rellevants de la modificació, mitjançant el Reial Decret 1290/2012, del Reglament del Domini Públic Hidràulic, en vigor des de setembre de 2023, que defineix l’obligació dels municipis de disposar de plans de gestió de sistemes de sanejament (PIGSS) i com gestionar-los.

Aquesta normativa fixa uns terminis i unes obligacions, i comportarà futures mesures d’inversió els propers anys. Representa un canvi de paradigma, que passa de clavegueram a sistema de sanejament, la protecció del medi, un manteniment mínim obligatori, una major exigència i una major necessitat d’inversió. Per tant, el clavegueram municipal passa a ser un tema cabdal.

“La normativa europea i la Llei estatal ens obliguen a fer una sèrie de projectes i inversions a futur i avui hem començat a explicar als alcaldes i alcaldesses quins seran els deures que tindrem cap al futur” comentava el president Oscar Sierra.

La trobada d’edils ha servit també per donar a conèixer actuacions de l’Àrea d’Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona, a càrrec de Jesús Naharro, diputat adjunt, Enric Campàs, assessor i Conrad Felip, coordinador.

L’objectiu de l’Àrea, segons han explicat, és ajudar als 311 municipis a promoure una ciutadania més activa i més esportiva.

Els representants de l’ens provincial han compartit algunes xifres que ajuden a contextualitzar la situació actual, com que el 33% dels joves no fa cap esport i en el cas de les noies, la xifra arriba al 40%. O que, dels càrrecs directius en federacions catalanes, només el 24% són dones, davant el 76% d’homes.

La prioritat de l’Àrea, segons han comentat, és millorar els equipaments esportius locals, donar suport als programes d’esport per a tothom i fomentar la qualitat en les accions esportives. Concretament, aquests objectius es concreten en 7 línies estratègiques: garantir la pràctica de l‘esport des de la inclusió, impulsar programes per les dones, qualitat en l’esport, crear entorns actius en l’espai públic, enfortir la xarxa d’equipaments, millorar la gestió i popularitzar esdeveniments. 

Amb aquestes trobades, comentava el diputat adjunt Jesús Naharro, “recollim les demandes del territori per poder desplegar els futurs projectes i programes que millorin l’estat esportiu de la comarca i de la província”.

La trobada dels alcaldes i alcaldesses s’ha celebrat al Centre Cívic La Fonteta de Sant Feliu de Codines. L’alcalde, Pol Cabutí, ha mostrat la seva satisfacció d’acollir la trobada d’edils de la comarca, “molt contents i satisfets de poder acollir un Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental; sempre diem de posar Sant Feliu al mapa i connectar-nos amb les altres institucions i això és molt significatiu i rellevant per a Sant Feliu” comentava.

La reunió s’ha aturat les 12 per fer un minut de silenci d’acord amb a la convocatòria del Col·legi d’Educadors/es Socials arran de l’assassinat d’una professional de la intervenció social a Badajoz.

 

Darrera actualització: 14.03.2025 | 13:47