L'Ajuntament se suma a la campanya "Per la salut mental, dóna la cara"
Parlar obertament de salut mental ajuda a trencar amb el tabú social, la ignorància i la discriminació.
Obertament, projecte de lluita contra l'estigma en salut mental, llança una campanya per sensibilitzar la ciutadania que tenir un problema de salut mental és molt comú i no hauria de ser vergonyós parlar-ne.
Segons l'enquesta de salut de Catalunya, un de cada sis catalans no viuria amb una persona amb problemes de salut mental, un de cada tres no sap si treballaria amb aquesta i més de la meitat de la població catalana no confiaria en ella.
Per això, Obertament, l'aliança catalana de lluita contra l'estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya 'No facis com si res: Dóna la cara', amb l'objectiu d'evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental.
La campanya compta amb la col·laboració de l'Obra Social 'la Caixa', dels Departaments de Salut i Benestar dela Generalitat, dela Diputacióde Barcelona i de desenes d'ajuntaments de tot Catalunya, així com de la majoria de mitjans de comunicació catalans, que han cedit els seus espais publicitaris per difondre l'anunci.
Tothom té salut mental, perquè la salut no és només física. La nostra salut canvia durant la vida i, com el nostre cos, la nostra ment pot emmalaltir en un moment donat. Així doncs, qualsevol de nosaltres podem tenir un problema de salut mental. De fet, segons l'Organització Mundial dela Salut, una de cada quatre persones patirem un trastorn mental al llarg de la nostra vida.
Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d'avui un estigma social i uns prejudicis, que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.).
Segons les últimes dades de l'ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16 %) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d'altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ell a l'hora de donar-li una responsabilitat.
Per aquestes actituds, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l'entorn laboral. I una greu conseqüència d'aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.
Per això, des de l'Ajuntament de Figaró-Montmany us emplacem a tots i totes, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa 'donant la cara' en un mur virtual al web d'Obertament, que ja compta amb més de 650 persones.
Seguiu l'enllaç a continuació o el bànner que trobareu a la dreta de la pàgina web.