Ajuntament de Figaró-Montmany

Escut Ajuntament de Figaró-Montmany

IDIOMES:

  • MIDA DEL TEXT      

Turisme

Cartell una finestra al Montseny

Fira Una finestra al Montseny

6, 7 i 8 de juliol

La Fira"Una Finestra al Montseny", organitzada per l'Ajuntament de Figaró-Montmany i el Parc Natural del Montseny, pretén mostrar l'entorn natural privilegiat del Montseny i el seu patrimoni, així com oferir un espai de debat on compartir experiències al voltant del desenvolupament econòmic que s'hi genera.

Festa dels Sants Patrons

Festa dels Sants Patrons

primer dilluns després de Pasqua (també dit Dilluns de Pasqüetes)

La festa dels Sants Patrons té el seu origen en el vot de poble que van fer els parroquians de Vallcàrquera l'any 1812, en plena Guerra del Francès. Els parroquians van prometre solemnement que si Santa Maria, Santa Anna i Sant Rafael els salvaven de la fam que s'havia produït per la falta de fruits després de més de deu anys de pedregades els servarien devoció per sempre mes a honra i glòria de tan especials patrons oint missa i abstenint-se de treballar el dia de la festivitat de cada any.

Festa del Pi

Festa del Pi

primer diumenge després de Pasqua

La Festa del Pi té el seu origen en antiquíssims rituals pagans de fertilitat i de culte a la naturalesa. Durant la festa, els homes de la població van al matí a tallar un pi que transporten fins a la població; al arribar es produeix un repic de campanes i tota la població surt a rebre'l. Posteriorment es planta amb la col·laboració de la gent. Cap al tard, tots plegats cremen el pi.

Festa Major del santuari de Puiggraciós

segon diumenge de setembre, després de la Mare de Déu

La Festa Major de Puiggraciós ja es feia l'any 1733, en recordatori de la victòria contra els turcs davant de Viena de l'any 1686 i, possiblement, de la consagració del propi santuari el 3 de setembre de 1711.

Aplec del santuari de Puiggraciós

25 de març

L'aplec del Puiggraciós ja es feia abans de la construcció del santuari l'any 1711 en remembrança de la troballa de la Mare de Déu. L'aplec fou fundat per les set masies de la vall de l'antiga parròquia Montmany (Ca n'Oliveres, el Prat, la Rovira, l'Ullà, Can Miquel, Can Badia i Can Boget), les quals s'haurien compromès a fer i repartir un pa a cadascun dels assistents a la diada. En qualsevol cas, avui l'aplec del Puiggraciós reuneix gent vinguda dels diferents pobles de la seva rodalia.

Festa del C/ Verge de Montserrat

celebrada pels voltants del dia de la Mare de Déu de Montserrat

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre

Missa i esmorzar popular a la Cuspinera

Sant Jordi

23 d'abril

Celebració dels Jocs Florals

Fanalets

Festa Major

1 de setembre

Destaquem d'aquesta festa la tradició dels fanalets que recorda els anys en què abans de la construcció de la nova estació en la ubicació actual, el tren parava davant del baixador que hi havia a la sortida del túnel anomenat la Foradada. Per la Festa Major, molts invitats arribaven al poble, entre els quals cal destacar els músics que venien per fer el Gran Ball de Festa Major; per aquest motiu la gent del poble els anava a esperar amb els fanalets perquè l'estació estava lluny del centre del poble. Els músics aprofitaven per tocar mentre es dirigien al nucli urbà. Amb els anys, el costum esdevingué tradició i, avui, s'ha incorporat com acte inicial de la Festa Major.

Ajuntament de Figaró–Montmany
Carretera de Ribes, 42-44
08590 Figaró-Montmany
Telèfon 637 281 633

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona